Om att ha en skoltidning

Jag tror på transparens och verklighet, åtminstone i skolans värld. Jag praktiserar inte alltid det som privatperson, där förbehåller jag mig rätten till både hemligheter och eskapism, men det är annorlunda med skolan. Det vi gör måste vara synligt för allmänheten och det vi gör måste ha en verklighet. Mer konkret uttryckt, det eleverna gör måste ha en verklighet som är synlig. Föräldrar, kritiker, politiker, andra skolor, högskolor måste kunna se kunskapsproduktionen.  Elever har en kraft som går utanför kvantifierade mätningar och utanför standardiserade prov och måste bli giltig i debatten om utbildning, särskilt som debatten ofta förs av människor utanför skolan värld.

För eleverna är skolan allt för ofta ett rum skilt från resten av deras liv. De skriver noveller som bara blir lästa av en person, de skriver insändare som bara en person reagerar på, deras vetenskapliga uppsatser källgranskas bara av en person. Elevernas akademiska liv blir ganska små och lite overkliga. De har ingen riktig betydelse, inga långtgående effekter på samhället. Ändå är vårt uppdrag att dana samhällsmedborgare, aktiva, kritiska, tänkande människor.

Det är en självmotsägelse, att skolan uppmanar eleverna till ett samhällsengagemang som vuxna men inte erbjuder dem en röst som elever, att allt de gör stannar inom skolans väggar. Istället är det på sin fritid som de lever ut; de skriver, målar, tecknar bloggar, filmar, fotograferar och retuscherar.  De publiceras sig över hela internet, helt på egen hand utan insyn av oss som ska undervisa dem.

Skoltidningen är ett sätt för oss att föra in deras verklighet i vår verklighet, att leda dem där de redan befinner sig, att ge dem en verklig plattform och träna dem i att behärska den.

Skoltidningen är ett sätt att få dem att ta sina uppgifter på större allvar, eftersom de kan få genomslagskraft, inte bara ett betyg.  Deras reportage kan delas på sociala medier och få läsare de inte trodde var möjligt. Deras noveller kan publiceras på andra litterära forum. De kan få feedback från professionella skribenter såväl som från allmänheten.  Deras skolliv blir verkliga liv.

Det kollaborativa lärandet kommer med kölvattnet. Vem vill publicera sig utan granskning och rådgivning? De kommer att dela sina skrifter med skolkamrater för att få deras feed-back.  Deras material kommer att granskas av en redaktion och kan refuseras precis som i verkligheten.

Skillnaden är dock att den skribent som gärna vill bli publicerad på skoltidningen kommer att få hjälp, för det är en skoltidning. Vårt syfte är att via formativ bedömning och relationellt lärande ge eleverna möjligheter att nå sina mål.

/ Åsa Linde

Ansvarig för Mediatekets verksamhet på Västra Hamnens skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.